BLOG Blog

Ένας χώρος που μπορούμε να μοιραζόμαστε μαζί σας σκέψεις, ενδιαφέροντα άρθρα, φωτογραφίες και video που αφορούν την τέχνη που υπηρετούμε και όχι μόνο...

Το μέλλον της ηλιακής ενέργειας στα δόντια ενός σαλιγκαριού

Επιστήμονες μελέτησαν το μαλάκιο Cryptochiton stelleri
________________________________________
Ένας χιτώνας ή αλλιώς θαλάσσιο σαλιγκάρι που ακούει στο επιστημονικό όνομα Cryptochiton stelleri (ή gumboot chiton στα αγγλικά) ίσως κρύβει το μυστικό για την εξέλιξη της ηλιακής ενέργειας.
Το εν λόγω μαλάκιο «βοσκάει» σε βράχους καλυμμένους με άλγη και παράγει το σκληρότερο βιομέταλλο στη Γη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκαλούν στα δόντια του οι διατροφικές του συνήθειες.
Πρόκειται για το μέταλλο μαγνητίτη, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό νέων ηλιακών κυψελών και εξελιγμένων εκδόσεων της πλέον διαδεδομένης μπαταρίας ιόντων λιθίου.
Ο Δρ Κισέιλους και συνάδελφοί του στο Riverside Bourne College of Engineering του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μιμούνται το σαλιγκάρι για να παράξουν νανοϋλικά σε θερμοκρασία δωματίου με απώτερο στόχο να αναπτύξουν μικροδομές χαμηλού κόστους και υψηλής αποδοτικότητας.
«Μόλις διαπιστώσουμε πώς διαμορφώνονται τα βιομέταλλα αυτά στα δόντια του μαλακίου, θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε στρατηγικές για την κατασκευή υλικών που δεν υπάρχουν στα βιοσυστήματα, όπως το διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία εν συνεχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ηλιακών κυψελών χαμηλού κόστους» εξηγεί ο Δρ. Κισέιλους.
Ελέγχοντας το μέγεθος και το σχήμα των νανοδομών, ο Δρ. Κισέιλους πιστεύει ότι θα μπορεί να φτιάξει υλικά για ηλιακά κύτταρα που θα απορροφούν και θα μετατρέπουν μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και αποδοτικότερες μπαταρίες λιθίου που θα φορτίζονται ταχύτερα και θα διαρκούν περισσότερο.
Οι επιστήμονες ελέγχουν ήδη τους το μέγεθος και το σχήμα στο εργαστήριο. Το στοίχημα είναι να αναπαράξουν τη διαδικασία αυτή σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Στη θάλασσα τα ισχυρότερα βιολογικά υλικά

Τα δόντια της πεταλίδας

Τελικά, η θάλασσα κρύβει τα ισχυρότερα υλικά στον κόσμο. Μετά την έρευνα που δείχνει ότι η πιο ισχυρή κόλλα στον κόσμο εκκρίνεται από τα θυσανόποδα μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα δόντια της κοινής πεταλίδας των θαλασσών είναι το πιο ανθεκτικό βιολογικό υλικό, έως πέντε φορές δυνατότερο και από τον ιστό της αράχνης.

Περισσότερα...

Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι είχαν καλύτερη υγεία δοντιών

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που έχουν πει ότι στην αρχαιότητα η περιοδοντική νόσος  ήταν σπάνια διότι δεν υπήρχαν το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 που την ευνοούν. Όμως δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι τώρα αποδείξεις γι’ αυτό.

Περισσότερα...

Γαλατικό... το αρχαιότερο οδοντικό εμφύτευμα στην Ευρώπη

Ενα ψεύτικο δόντι που είχε τοποθετηθεί σε μία γυναίκα ηλικίας 20 έως 30 ετών, η οποία ζούσε πριν από 2.300 χρόνια, ανακάλυψαν ερευνητές σε σπήλαιο της Γαλλίας (τότε Γαλατίας).

Περισσότερα...

Σφράγισμα με κερί μέλισσας 6.500 ετών

Ένα αρχαίο σπασμένο δόντι επισκευασμένο με ένα σφράγισμα από κερί μέλισσας ίσως να είναι το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα της θεραπευτικής οδοντιατρικής λένε οι ερευνητές. Το δόντι είναι 65 αιώνων παλιό και ήταν μέρος του σαγονιού ενός ανθρώπου που βρέθηκε πριν 100 χρόνια στην Σλοβενία.

Περισσότερα...

Αποστολή online παραγγελίαςΠερισσοτερα

Ενημερωθείτε για τα νέα μας